Dragspelet kopplat till ett midiinstrument har blivit väldigt populärt. Det började för ungefär 10-12 år sedan, i och med att små synthmoduler introducerades på marknaden. Jag kom igång med midispelandet ungefär vid den tiden. Det hade funnits någonting liknande långt tidigare. Redan 1963 kom det en typ av orgeldragspel. Det fanns lite olika fabrikat, men det bästa var en italiensk- amerikansk konstruktion som heter Cordovox. Jag spelade på ett sådant några år och det har jag haft stor nytta utav, för det är ungefär samma spelsätt som på dom moderna mididragspelen. Bälgtekniken och tangentanslaget blir helt annorlunda än på ett vanligt akustiskt dragspel.

Det moderna midispelet erbjuder enorma möjligheter. Antingen spelar man med synthljud och dragspelsljud samtidigt, eller enbart synth eller ensamt dragspel. Det finns obegränsade variationsmöjligheter. Oftast är midit lagt i fyra kanaler. 2 kanaler i diskanten och 2 i basen. Jag brukar lägga grundbasen med ett kontrabasljud eller bandlöst elbasljud. Ackordbasarna med akustiskt gitarrljud. Sedan kan man blanda diskanten med 2 ljudinställningar om man känner för det. Själv använder jag mej oftast av en midikanal i diskanten.

Jag har provat många olika ljudmoduler. Nu använder jag mig av en Korgmodul, i5M. Alla dessa moduler har också en motsvarande synth med tangentbord. I den här Korgmodulen, finns det också inbyggd sequencer. Färdiga ljudkombinationer med olika dansrytmer. Från början var jag litet tveksam, man vill ju spela allt själv. Men jag har ändrat attityd, i och med att jag sista året som musiklärare spelade till en danspedagog och då var det till enorm hjälp.

Det stora problemet när man köper en ljudmodul är hur man skall ställa in (konfigurera) alla dessa ljud. Ofta rör det sig om hundratals olika ljud och andra inställningar som skall anpassas i modulen. Har man hållit på med dator någon tid, kan det vara mycket lättare att komma underfund med hanteringen av alla parametrar som skall ställas in. Det är synd att många inte ger sig tid att lära sig synten (modulen) någorlunda, för då slipper man spela med samma ljud hela tiden. Det är många som köper en midianläggning, för man tycker det låter så tjusigt, och tror att det är bara att sätta igång att spela. Men det är då den stora utmaningen börjar, att ställa i ordning alla knappkombinationer.

Ni som håller på med mididragspel, hör gärna av er, så kan vi byta erfarenheter med varandra.

Så här ser modulen ut: Korg i5M.

Överst på sidan