Jag heter Ingemar Nilsson och som du förstår av bilden , så spelar jag dragspel. Jag är pensionerad musiklärare-musiker från Roknäs utanför Piteå. Jobbade åt Kommunala musikskolan, Framnäs musikskola och Musikhögskolan i Piteå. Kom till Piteå 1968, tidigare var jag musiker i olika sammanhang. Krogmusiker, dansmusiker m.m.

Sedan 24 år tillbaka har jag jobbat mycket med musikprogram för dator. Från början var det Atari som gällde. Program som Notator Logic och Emagic Logic. För nio år sedan skaffade jag PC och har sedan dess provat en massa notationsprogram. Exempelvis: Finale, Encore, Score Perfect och även Logic som finns för PC. Hösten -99 fick jag möjligheten att prova programmet Sibelius och blev helt begeistrad. Det är några engelska musiker-datakillar som gjort det. Man märker att att det är musiker som konstruerat programmet. Mycket lätt att lära sig använda och förkortar hanteringen av notskrift med säkert 50%. Helt suveränt!!

Under årens lopp har jag arrangerat mycket musik av olika slag. Mest har det blivit arrangemang för vanligt dragspel och dragspel med melodibas (accordeon). Solo, duetter och för större grupper. Men det har även blivit en hel del annat också. Eftersom jag spelat och undervisat i jazzgrupp så har jag gjort många arr även i den stilen. Jag har gjort en speciell sida där du kan lyssna på en del av mina arrangemang. Klicka här: Midi-Demos.

Att vara pensionär har inte medfört att jag lagt av med musicerandet. Jag är lika aktiv nu som någonsin tidigare. Det finns ett sug efter musik som folk känner igen och helst spelad på dragspel.

Sveriges Radio och SVT är kanske boven i dramat. Deras obegripliga ungdomsfixering gör att den äldre befolkningen snart inte har någonting att lyssna på. De styrande inom media har tydligen tänkt ta död på dragspelsmusiken. Över huvud taget all instrumental underhållningsmusik håller på att försvinna. Sång + playback och några som dansar till, så skall det synas och låta i detta musikens förlovade land. Detta evinnerliga dunk och skrik så fort man slår på radion eller TV:n.

Vad produceras för musik idag? Jag menar nu populärmusik, schlagers som det hette förr. Upphovsmänniskan skall för det första inte ha någon som helst utbildning vad gäller musik. Texten på engelska och melodin helt obegriplig. Spelades melodin på ett dragspel skulle ingen tro att detta är menat som en melodi, vilken vem som helst kan sjunga eller spela på ett instrument.. När man sedan får se och höra detta mästerverk i SVT eller någon annan tv-kanal finns det inga levande musiker som spelar (kompar). Man kör alltså med playback. Troligtvis är musikbakgrunden tillverkad av någon duktig datatekniker. Diskodunk eller någon annat stendött komp, naturligtvis. Svänger inte det minsta.

Nu undrar någon, vad skall man som dragspelare spela för slags musik som folk garanterat tycker om och känner igen. Här några exempel från min egen repertoar. Gamla evergreens, folkmusik, Ewert Taube, Olle Adolfsson, Povel Ramel, Cornelius W, gammaldans, gamla svenska schlagers. Det finns enormt mycket att välja på.

Vad kommer att hända med dragspelandet om 10-15 år framöver, när vi gamla uvar är borta, kan man bara sia om. Vi kanske är tillbaka till durspelandet igen, om inte någon lanserar någonting helt nytt. Kanske inom midi.

Jag finns även på en annan adress: http://dragspelare.pitea.riksnet.se

Till höger. Bild från jazzklubben i Piteå den 11/12-02. (Foto: Curt Bröms). Min mejladress får du om du klickar på fotot. Jag har under en tid varit utsatt för spams av olika slag. Därför provar jag med att dölja adressen så gott det går. Få se om det hjälper.

Här under har jag ett foto från ett framträdande på Krokodil i nov. 2002. Ronny Erikssons populära kulturpalats i Piteå. Efter spelningen kom en dam fram och frågade vad gruppen heter. Thord svarade att vi har inget namn, heter ni “åssit” sa hon då. Just det sa Thord. "Åssit", betyder ingenting på pitemål. Det blev sedan namnet på trion.

Som många av er kanske känner till så avled Thord Carlsson i slutet på år 2005. Saknaden efter honom är mycket stor.

Från vänster: kapellmästare Thord Carlsson, kapellmästare Bosse Svensson och kapellmästare Ingemar Nilsson.

 

 

 

 

 

 

 

Helt gratis! Fr.o.m. den 22/5-05 börjar jag dela ut vissa av arren i noter. Efter låtens namn. klicka på "Noter" Ni måste tanka hem programmen WinZip och Adobe Reader för att kunna skriva ut noterna. Länka till Midi-Demos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden här ovan är från 1956. Jag har just muckat från I 13 i Falun och är på väg ut på turne`med mitt nya Victoryspel.