Aktuellt

Roknäs den 14/8 2006

Under sistlidna helg har jag upplevt mina 2 första buskspelsdagar i mitt liv. Har besökt Avan, som ligger vackert mellan Luleå och Boden, utmed Luleälven. Fantastisk upplevelse med alla dessa buskspelare. Det finns nog inget instrument så är socialt förankrat som dragspelet. Det lät som musik i varje buske. Inte nog med det, allting var ju också gratis. Dessutom fick jag lyssna till tre av Sveriges bästa dragspelare. Jörgen Sundekvist, Niklas Sunde´n och Alf Hågedahl. Mycket fina framträdanden. Det enda jag vill kritisera är att det blev ett väldigt stort glapp mellan scenen och publiken, som i värmen satt sig minst 30 meter från scenen. Jag framträdde också själv och jag kände mig ganska ensam så långt från publiken.

Roknäs den 1/8 2006

Spelade lördagen den 15/7 på Kopparnäsdagen i Norfjärden, söndagen den 16/7 på en 70-årsdag i Roknäs. Några dagar senare den 20/7 var jag på Borgaruddens camping och spelade i ett 2 timmars medley för gästerna som satt kvar och lyssnade. Fantastisk publik. De är tydligen helt utsvultna från musiken jag framför.

Roknäs den 8/7 2006

I förrgår den 6/7 spelade jag i Piteå på Kyrkcenter i deras syrenberså. Detta är ett årligen återkommande program med kaffe servering och olika slags underhållning. Allsång med mera. Speciellt för pensionärer. Prästen Bengt Eriksson och undertecknad höll i det hela denna gång.

Roknäs den 24/6 2006,

Vi är nu i mitten på år 2006 och det är midsommar. Jag spelade igår, på midsommarafton i Fagervik utanför Piteå. En fest för barnfamiljer och folk i övre medelåldern och ännu äldre. Det var väldigt mycket folk samlat. Uppemot kanske 1000 personer. En typisk midsommarspelning för en dragspelare. Jag spelade solo i drygt 2,5 timme med mitt mididragspel. Barnvisor, Taubelåtar, evergreens, gamla schlagers m.m. Som ett enda långt potpurri.

Jag tror att jag aldrig fått en sådan respons från en publik. Många äldre var helt lyriska av att få höra sina gamla örhängen framföras på dragspel.

Är du över 60 år idag och inte intresserad av rock-pop eller dansband har du ingen kanal att lyssna på, varken i radio eller TV. Jag tycker det fruktansvärt cyniskt av Sveriges Radio och TV att utestänga en så stor del av svenska folket.

Underhållningsmusik från före 1954 (rockmusikens intåg) existerar knappast idag. Och för att inte tala om dragspelsmusik som i stort sett är bojkottat. När jag själv lyssnar på radio slår jag på P1 och P2. De andra två kanalerna orkar jag inte höra på.

De flesta jobb jag har nuförtiden är på äldreboenden och pensionärsföreningar. De vanligaste kommentarerna efter spelningarna har varit. “Vad trevligt att få höra melodier från sin ungdom, dom får man aldrig höra nuförtiden. Aldrig någonsin. Vi kan inte med det här moderna dunket.” Jag tycker att det är på tiden att vi äldre protesterar på det kraftigaste mot Sveriges Radios programpolitik.

Mera kommer snart !!

Hälsningar, Ingemar Nilsson

 

 

En höjdare var att få spela på Jazzklubben i Piteå den 1:a mars med egen trio. Arne "Basse" Hagström, bas, Tommy Lakso, gitarr och undertecknad på dragspel. När jag började vara ute och spela dans i början på 50-talet var just detta den klassiska dragspelstrion. Jag hade en sådan här trio. Skillnaden i dag är klassen på bas-gitarr musikerna. Basse och Tommy är även enorma jazzsolister, inte bara komp som det var förr.

Foto: Jonas Hansson
Norrbottens-Kuriren

Kors i taket:

Det har hänt saker i Roknäs.

Jag har fått bredband anslutet till Vattenfalls fibernät.

Detta hände fredagen den 31 okt. 2003.

Nu är det en helt annan fart på nätet. 10 megabit ner och upp. Vilken skillnad.

 

 

 

En gång till:

Den 2:a juni 2006 har jag gått över till Riksnet.se och har nu 100 megabit åt båda hållen. Dessutom 31 kronor billigare i månaden!! Dä ni........