Artikel i Dragspelsnytt 1/99

 

Dragspel contra ACCORDEON ?

 

Läste Lars-Åke Gustafssons artikel i Dragbladet 4/98, och kan inte låta bli att lägga mej i debatten. Jag läste också Jörgen Sundeqvist skrivelse i förra numret av tidningen, och jag håller helt med Jörgen.

 

Vad jag hänger upp mej mest på, är namnet ACCORDEON. Det ställer till en fruktansvärd begreppsförvirring. Vi har ibland besök av släktningar från USA och jag har försökt förklara skillnaden mellan ett ACCORDEON och ett accordion. Att detta inte är det lättaste kan vem som helst förstå. För dom är ett accord(i)eon ett dragspel med pianotangenter i höger hand och knappar i vänster, och därmed jämt! Vore dom från Frankrike skulle det vara ännu svårare att reda ut begreppen. Jag spelar inte accordeon utan jag spelar ACCORDEON ?

 

Skall man nu ha ett speciellt namn på dragspel med melodibas, så måste det döpas om till något helt annat än ACCORDEON. Det har bara ställt till med en jädrans förvirring. Jag har nu i 30 års tid försökt förklara skillnaden mellan ett dragspel och ett ACCORDEON. Det är kanske inte så svårt, när man förklarar det här med melodibas för folk. Men att det heter ACCORDEON, det har jag inte lyckats ge en vettig förklaring till. Varför så så svårt ,  jo: ACCORDEON = dragspel på franska, accordion = dragspel på engelska. Att Mogens Ellegaard och Torbjörn Lundqvist i all hast hittade på namnet ACCORDEON var mycket olyckligt och ogenomtänkt.

 

Det vettigaste sättet att visa skillnaden på ett dragspel och ett dragspel med två melodimanualer, är att spela någonting för folk, så dom förstår vad man menar. Spela exempelvis Bachs Invention no 1 på ett vanligt dragspel. (Det är ju ogörligt). Spela det sedan på ett melodibasinstrument. Då förstår vanligt folk skillnaden. Låt musiken tala, som Jörgen säger.

 

Att det sedan finns en viss snobbism i detta, är helt annan sak. Tyvärr har blivit så, och det har inte varit dragspelsutvecklingen till gagn.

 

Jag brukar vara ute och surfa på internet och jag kollade idag 981201, med AltaVista, den stora sökmotorn, ordet ACCORDEON. Där fanns 5764 träffar, dom flesta franska och holländska hemsidor. Jag gick igenom dom första 100 adresserna och jag hittade 2 sidor som handlade om vad vi menar med ACCORDEON. Den ena var svensk och den andra norsk. De andra sidorna handlade om dragspel. ACCORDEON är tydligen mest en skandinavisk företeelse.

 

Lars-Åke G. ger exempel på instrument som fått andra namn under årens lopp. Att man skiljer på piano och flygel har väl med byggnation och storlek att göra. På engelska piano eller grand piano. Jag har då aldrig hört talas om någon flygelist, däremot pianist, för dom finns det gott om.

 

När det gäller basun-trombon är det exakt samma instrument. Inom jazz och mälitärmusik kallas det för det mesta för trombon.

 

Hoppas vi kommer att få det som i Ryssland, där heter instrumentet bajan, oavsett hur det är konstruerat. Om det är ”fint” eller inte, det beror på musikanten bakom instrumentet.

 

Till sist: Länge leve dragspelet i alla dess former!

 

Ingemar Nilsson, Piteå.

Tillbaka till huvudsidan